Andreascantorij verrast met Festival of Lessons and Carols

Het was een prachtig Festival of Nine Lessons and Carols, wij hebben genoten! Op de website van RTV Hattem is een mooie terugblik geplaatst. De opname van het Festival kunt u op Youtube bekijken, onderaan het bericht staat de link.

 

 

De Hattemse Andreascantorij luidde de laatste dagen van Advent in met een traditioneel Festival of Lessons and Carols. Dirigent Herman Weelink, organist Harm Jansen en trompettist Thoby Liefers zorgden samen met het koor, lectoren en aanwezigen voor een waardige overgang van advent naar kerst.

Processie
Het is vrijdagavond 22 december. Als de laatste klanken van de kerkklokken die half negen slaan doven, zetten orgel en trompet het Pomposa uit de Sonata in D-groot van Henry Purcel in. Dan volgt stilte waarop koorlid Liesbeth van Meerveld sereen het eerste couplet van Once in royal David’s city zingt. Het koor valt in bij de volgende verzen en betreedt in processie de Andreaskerk. Bij de laatste coupletten zingt ook het publiek mee, waarmee de toon voor de rest van de avond is gezet: een boeiende afwisseling van bijbelteksten, nummers voor het koor en samenzang.

Harm Jansen (orgel) en Thoby Liefers (trompet)

Gebed om vrede
Na de intocht van het koor heet ds. Wim Hortensius de aanwezigen welkom. In een kort gebed staat hij stil bij de nood in deze wereld en de vrede en gerechtigheid waar op zoveel plaatsen naar gesmacht wordt. Samen met wethouder Margriet Brouwer verzorgt hij de schriftlezingen die de schakel vormen tussen de verschillende uitgevoerde nummers.

Bezinning
Het publiek is zichtbaar onder de indruk van een achtstemmige Christmas Round, een complexe canon. Met meer ingetogen  muziek als Manz’s E’en so Lord Jesus quickly come en Let all mortal flesh keep silence van Bairstow schept het koor een stemming van bezinning en verstilling.

Lector ds. Wim Hortensius

Muzikale prestatie
Gedurfde samenklanken en disharmonieën klinken in een geslaagde uitvoering van de carol A babe is born van de hand van Mathias, die een klassieke tekst heeft voorzien van moderne en zeer dynamische toonzetting en ritmes. Hier wordt het uiterste gevraagd én gegeven door koor, organist en dirigent.

Dankbaar publiek
Na het uitspreken van een zegen door lector Wim Hortensius zetten koor, instrumentalisten en aanwezigen het traditioneel aan het slot van een dergelijk festival klinkende lied in: Hark the herald angels sing waarna de Andreascantorij in processie de kerk verlaat naar het achterschip. Met aandacht beluisteren de aanwezigen nog een uitvoering van het Allegro ma non troppo uit de Sonata in D-groot van Henry Purcell door trompettist Thoby Liefers en organist Harm Jansen dat, samen met de andere muzikale prestaties van de avond, met applaus beloond wordt door een dankbaar publiek.

Op Youtube is een integrale opname te vinden van de uitvoering.