Andreascantorij hekkensluiter op Hanzekorenfestival

Op vrijdag 13 oktober 19:30 vindt in de Hattemse Open Poort De Hattemse editie van het Hanzekorenfestival plaats. Nagenoeg alle Hattemse koren verlenen hun medewerking. De Andreascantorij sluit het festival af met werk van Hanze-componisten en een eigen werk.

De Andreascantorij in actie

Muziek uit Hanzestad Hamburg
Meestal is de Andreascantorij in de Andreaskerk te horen tijdens kerkdiensten en uitvoeringen, maar voor het Hanzekorenfestival maakt het graag een uitzondering. Natuurlijk voeren de zangers tijdens het evenement geestelijke muziek uit met onder meer de canon Ich will den Herrn loben van Georg Philip Telemann die zijn leven in twee Hanzesteden doorbracht, Magdeburg en Hamburg.

Ritmisch hoogstandje
Psalm 90
van de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck die in 1562 in de Hanzestad Deventer het levenslicht zag, is de tweede compositie die het koor laat  horen. Qua arrangement, maar vooral ook wat betreft de ritmiek maakte Sweelinck een bijna jazzy bewerking van deze psalm.

Kerkmuziek met een knipoog
Wie denkt dat kerkmuziek alleen maar serieus is, zal verrast worden door het nummer ‘Kerkmuziek’. In deze eigen compositie van Herman Weelink, op een tekst van koorlid Hans Havinga wordt met een knipoog een ode gebracht aan het genre waar de cantorij anders altijd zo serieus werk van maakt.

(foto: Martijn Hospers)